Ptačí chřipka, postrach domácího ptactva

25.01.2021

Ptačí chřipka, postrach domácího ptactva

Včasnou prevencí před ptačí chřipkou si ušetříte mnoho starostí i financí. Ochranná síť je vhodné preventivní opatření proti nákaze ptačí chřipkou, které moc nestojí.

Ptačí chřipka je nebezpečná nákaza postihující převážně volně žijící, ale i domácí ptactvo. Ptačí chřipka způsobuje dýchací obtíže, ztrátu chuti a rychlý úhyn. Tato nemoc po vypuknutí způsobuje problémy s chovem, který se ve většině případů musí zlikvidovat a majiteli chovu zapříčiní nemalé finanční ztráty. Ptačí chřipka se vyskytuje převážně u volně žijícího ptactva, od kterého přenos nemoci probíhá trusem, který kontaminuje krmivo nebo vodní zdroj.

Jak se bránit před nákazou ptačí chřipky

Včasnou prevencí před ptačí chřipkou si ušetříte mnoho starostí i financí. Jednou z doporučených prevencí Státní veterinární správou je chránit venkovní krmivo, vodní nádrže, chovné výběhy a jiné prostory, kde se vyskytuje domácí ptactvo, před stykem s volně žijícím ptactvem.

Zamezit styku s volně žijícím ptactvem je možné několika způsoby, například různými plašiči, strašáky nebo zvolit důmyslnější ochranu před stykem s ptactvem jako jsou ochranné sítě a ploty. I zde jako všude jinde platí, že tato ochrana není stoprocentní.

Ochranná síť – prevence před ptačí chřipkou

Ochranná síť proti ptactvu je vhodné preventivní opatření proti nákaze ptačí chřipkou, které moc nestojí. Ochranné sítě proti ptactvu vyrábíme v několika provedeních. Záleží na způsobu použití, celkové ploše sítě a velikosti požadovaného oka. Primárním cílem sítě je zamezit styku s ostatním ptactvem. Používáme kvalitní ochranné sítě, které jsou UV stabilní, odolné proti povětrnostním podmínkám a šetrné k ptactvu. Při správné montáži vydrží síť až 5 let bez větších viditelných změn. Standardně se používá lehká uzlovaná síť s okem 50 mm vyrobená z polyethylenu pro větší drůbež např. slepice, kachny, husy a krůty. Na přání je možné zvolit ochrannou síť jiné velikosti oka i materiálu.

Ptačí trus - ptačí chřipka

YzQwYzYzOT